Blog 34, 30 juni 2020

Weeshuis.

Mijn vliegtuig komt voorbij. Rustig zoemend. Milde wind, recht in de baan. Half tien in de avond, het is nog warm. Een beetje drukkend. En het is nog licht, heel licht. De zon staat nog aan de hemel. We zitten rond de langste dag van het jaar. Wat een genot… Ik sta in korte broek en zonder T-shirt mijn mooie hobby uit te oefenen. Zoals zo vaak. Wat ben ik toch gezegend. Wat ben ik toch een gefortuneerd man…

18-07-22-08

En dan ga ik mijmeren. Dat gebeurt vaak tijdens zulke momenten van rust en gelukzaligheid. Als ik bedenk wat voor een bofkont ik ben, denk ik algauw aan al die stakkers die niets hebben. Die geen geld hebben voor een hobby, of zelfs niet voor het noodzakelijke eten.

Mijn gedachten gaan naar februari 2005. In de nasleep van de tsunami van 2e kerstdag 2004 zijn we naar Sri Lanka getogen om daar te helpen een weeshuis op te bouwen. We hebben er ter plaatse twee weken aan gewerkt. Samen met nog meer vrijwilligers. We doneerden veel spullen, zoals elektrisch gereedschap. Ik liet mijn oude maar nog goed bruikbare zooi daar achter en de mensen waren er goed mee geholpen. En ik, rijke westerling, kon thuis gewoon weer het nieuwste van het nieuwste aanschaffen, ha, ha…

Uiteindelijk hebben Gonnie en ik er zo’n 3000 eurootjes ingestoken. Daar waren de reis en het verblijf in een mooi hotel overigens bij inbegrepen. Maar toch… In dat hotel, met 2 kilometer lengte het langste hotel van heel Azië, verbleef ook Bill Clinton. Helemaal aan de andere kant werd er een aparte ingang voor hem bewaakt door bewapende bodyguards. We hebben Bill dus niet gezien, nou ja, we zagen een keer zijn helikopter overvliegen…

Het was een fijn verblijf en we hielden er een goed gevoel aan over. We hadden arme sloebers kunnen helpen! Toen we uit de 35 graden van de tropen op Schiphol landden, was het minus 15 graden. Maar liefst 50 graden verschil in een paar uur. Gelukkig haalden onze kinderen ons op met de auto. Ze hadden dekentjes voor ons meegenomen…

Het verhaaltje is hiermee nog niet uit. In 2015 bestond het weeshuis alweer tien jaar, en we werden uitgenodigd voor een reünie. Daar liepen we Rita Verdonk ook nog tegen het lijf… Tijdens een mooie PowerPoint over de ins en outs van de situatie, werd ons aangetoond dat 98% van de donaties ook daadwerkelijk bij de weeskinderen terecht komt. De eerste weeskinderen waren inmiddels al als jong volwassenen (mét een toekomst) uitgevlogen. Maar er kwamen steeds weer nieuwe wezen bij. Die natuurlijk hun ouders niet bij de tsunami waren verloren. Goed werk! En toen besloten we het weeshuis verder te gaan sponseren. Op onze 40jarige trouwdag doneerden we zelf een hele week eten en onkosten voor de weeskinderen en het personeel. En we vroegen als cadeau aan onze 40 gasten een bijdrage voor nóg een ruime gift.

Hierna begon ik het overschot aan giften voor mijn modelvliegschool, het deel dat overbleef nadat mijn onkosten voor de spullen van de school gedekt waren, op regelmatige basis over te maken naar de stichting. Dat is dus de Stichting Weeshuis Sri Lanka.

folder weeshuis Sri Llanka

Meestal maak ik tweemaal per jaar een bedrag over, met de kerst en met mijn verjaardag. Ik was 28 juni jarig en met mijn laatste bijdrage hebben we met de modelvliegschool tot nu toe in totaal 2500 euro gedoneerd…

De tijd zit erop en de accu is bijna leeg. Ik laat mijn vliegtuig dalen. Een mooie strakke landing volgt. Tevreden keer ik huiswaarts, alwaar mij lieve Gonnie wacht met de koffie.

Rij, vlieg, weeshuis en doneer voorzichtig. En blijf gezond!

Een gedachte over “Blog 34, 30 juni 2020

  1. Een mooie Blog ,denken en wat doen voor mensen die het minder hebben dan wij,is ook voor ons Heel belangrijk bdw nog gefeliciteerd met je verjaardag helaas geen visite door de corona crisis. ,vliegen is er tot nu toe ook daardoor bij gebleven hoop het binnenkort weer op te pakken. zitten op de camping in bakhuizen lekker rustig te genieten..vanaf hier de groeten aan jullie beiden en blijf gezond tot ziens.Gre en Hidde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s