Blog 47, 24 mei 2021, 10.25u

Blog 47, 24 mei 2021, 10.25u

Spoetnik…

In blog 43 had ik het over wat ik in 1957 meemaakte. Maar daar zou ik het een andere keer over hebben. Nu dus…

In het gezin waar ik uit kom hadden we geen auto. We ‘hielden’ dus van fietsen en wandelen. De natuur. En een beetje van het water. Mijn grootvader was namelijk Zuiderzeevisser geweest in Vollenhove. Zijn familie kwam oorspronkelijk van het eiland Schokland en daarom ben Ik dus ook een Schokker nazaat…

Naast geen auto, hadden we ook geen boot. Daar was helemáál geen geld voor. Of mijn vader was te zuinig, of hij durfde er geen te kopen. Een beetje van allemaal denk ik.  

Niemand van ons gezin, of van de beide families waar ik uit voortkom, had iets met vliegen. Nou ja, mijn oudste broer wel een beetje dan. Hij is KNMI weerman op Schiphol geweest. Meteoroloog. Het woord zeg het al, er zit ‘loog’ in. Weermannen mogen de hele dag professioneel liegen en daar krijgen ze nog goed voor betaald ook. Een Amerikaanse collega vlieger noemde ze steevast “beroeps leugenaars”… Mijn broer ‘wist’ dan ook meer van vliegen dan ik als vlieger zelf… Geen vlieggekken in de familie dus. Waar komt dan ineens de fascinatie voor vliegen en ruimtevaart bij mij vandaan? Bij de benjamin van het gezin?

En dan kom ik nu terug op 1957. Oktober. Ik was drie jaar oud. Mijn vader haalde ons midden in de nacht uit bed om buiten iets te gaan zien. Hij nam mij op zijn arm (de enige keer dat ik me dat herinner) en liet me een heldere ster zien die geluidloos langs de hemel schoof. Ik was getuige van het allereerste door mensen gemaakte object in de ruimte, de Russische Spoetnik…

Toen moet het zijn begonnen. Vanaf mijn vierde jaar, zo herinner ik me, wilde ik piloot worden. En later, toen ik vijf was, ging ik bij mijn vriendje Wimmie Wolferink op televisie kijken (want die hadden wij ook niet) naar de lancering van Amerikaanse raketten…

Rij, vlieg en Spoetnik voorzichtig…

Foto door SpaceX

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s