Blog 60, 6 juni 2021, 23.05u

Blog 60, 6 juni 2021, 23.05u

Prop…

Dat een tweeblads propeller veel effectiever is dan een drieblads wist ik al. Veel warbirds hebben er een. In plaats van een prop op schaal. Zo hebben mijn Parkzone Spitfire en Mosquito ook tweeblads props. Vanwege de performance dus. Tot genoegen kan ik zeggen. Maar dat het verschil zó groot was, dat had ik nou ook weer niet gedacht…

Op 5 april 2017 was ik op de beurs Intermodelbau in Dortmund, zoals elk jaar. Ik zag daar een mooi klein kistje, een FMS Tempest V2 WO II jager. Spanwijdte 75 cm, lengte 62 cm. Hij werd er aangeboden voor weinig, dus die ging met me mee…

Ik had meteen een haat liefde verhouding met dat ding. Hij wilde niet best vliegen. Al bij de eerste pogingen crashte hij, romp doormidden! Na lijmen, wat is epoxy toch een fijn spul, gebeurde het bij de tweede poging weer. Nu was de fraaie 8×6 drieblads prop gebroken. Die had ik dus niet in voorraad. Van ellende heb ik er maar een 8×6 tweeblads prop op gebouwd. Na de nodige aanpassingen, dat wel. De mooie spinner kon ik ook niet meer gebruiken…

Nu vloog ie wél! Maar het ging niet altijd van harte. Wat een wispelturig ding zeg! Dat kwam omdat er niet voldoende snelheid mee was te houden. Hij vloog dus weinig, tot vorige week slechts 31 vluchten, waarvan de laatste zelfs al heel lang geleden, op 6 juli 2018 (!)…

Opeens had ik wél drieblads propellers in voorraad, vanwege mijn Twinstar. Bleek het ook nog de juiste maat: 8×6. Dus het toestel weer origineel gemaakt en gewacht op het juiste weer. Vorige week, op 4 juni was dat er. Wel, ik heb in totaal 2 minuten en 5 seconden met de Tempest gevlogen. In vijf etappes! Telkens geen snelheid, een forse overtrek en weer zoeken in het 60 cm hoge gras. Eén keer moest ik de servo’s laten bewegen om hem te vinden op het geluid… Die prop gaat er dus weer af! Mijn avond werd gered doordat ik een Switch bij me had. Die vliegt altijd als een scheermes…

Rij, vlieg en prop voorzichtig…

Prachtig op schaal, maar het vliegt van geen meter…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s