Blog 70, 18 juni 2021, 01.14u

Blog 70, 18 juni 2021, 01.14u

Foetsie…

Het is me al vaker overkomen. Twee keer zelfs! Even niet naar het vliegtuig kijken en het dan niet meer kunnen terugvinden. Maar gisteren spande de kroon. Mijn Robbe Air Beaver raakte om tie over acht uit zicht en ik vond hem niet meer terug…

De eerste keer herinner ik me nog levendig. Het was in Hieslum, een jaar of acht, negen geleden. Ik vloog mijn Habu impellerjet en verloor het zicht erop. Stom! Waar ik ook aan het zwerk zocht, ik vond hem niet terug. Maar ik hoorde hem nog steeds, dus hij vloog nog. Ik bleef up geven in de hoop een crash te voorkomen. Na ongeveer 35 seconden, een eeuw leek het, zag ik hem boven een maisveld in de verte. De andere vliegers hadden niets in de gaten. Ik bracht het toestel thuis en landde het. Toen ging ik in het clubhuis zitten na bibberen. Daarna heb ik het de anderen verteld, hilariteit!

De tweede keer was ook al heel wat jaren geleden. Ik was alleen aan het vliegen in Stadskanaal. Een nieuwe Micro Mig-15 raakte uit zicht. Stom, stom! Uren heb ik gezocht. Daarbij was ik ook, na toestemming, op het terrein van de gemeentelijke stortplaats gaan zoeken. Bijna alle van de honderden geparkeerde grofvuil containers had ik beklommen om er bovenin te kijken. Op de terugweg, ik had het eigenlijk al opgegeven, beklom ik nog de laatste container. En daar lag hij in! Niet veel later vloog hij weer…

Gisteravond liep het echter anders. Er kwam er een tractor met hooibalen aan. En dat terwijl ik met mijn Robbe Air Beaver aan het vliegen was. Snel moest ik mijn spullen verplaatsen. Daarbij bleef ik hoog en dat deed me de das om. Ik was mijn Beaver kwijt! Wát ik ook probeerde, vol gas, gas dicht, veel up, een looping, ik vond hem niet meer terug. Ik spitste mijn oren. Het hielp niet. Toen er twaalf minuten vliegtijd op zat heb ik de zender maar uitgezet. Een lange wandeling door de weilanden bracht ook geen soelaas. Toch raar, zonder vliegtuig op huis aan…

Thuis maar naar de wedstrijd Nederland-Oostenrijk gekeken. Daar werd ik vrolijk van. Daarna in de jacuzzi. Het was nu donker en ik had hoop dat ik de verlichting van de Beaver zou kunnen spotten. Er zou onweer kunnen komen, dus haast was geboden. Na middernacht op de fiets, de e-bike van Gonnie, dat wel. Een rondje van 6 kilometer door de omtrek. Met precies 17,4 km per uur constant rond gekeken. Nop… Nou is het een oud beestje, die Beaver. Het was zijn 1195ste vlucht. Daar zijn ze helemaal niet voor gemaakt, dus al lang afgeschreven. Maar toch…

Stom, stom, stom, ik weet het. ‘Let altijd op je vliegtuig’, schreef ik in mijn lesboekje. Maar probeer dat eens als er een tractor met een aanhanger vol zware balen hooi probeert over je zenderkoffer, je lipo’s en je logboek te rijden…

Met het verstrijken van de uren komt er een voordeel boven: de kans dat hij schade of misschien wel gewonden heeft gemaakt neemt snel af. Mijn telefoonnummer staat erop. Vannacht maar eens gaan slapen met de telefoon op mijn nachtkastje. Je weet maar nooit…  

Rij, vlieg en foetsie voorzichtig…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s