Blog 117, 3 december 2021, 12.10u

Taal…

Wat een taalpurist ben ik! En dan is het moeilijk om me aan te passen aan nieuwe taalgebruiken. Zo was het altijd: “Ik realseer me dat…” en: “Ik besef dat…” Tegenwoordig hoor en lees je steeds: “Ik besef me dat…”. Vroeger fout dus. Nu niet meer… Taal is een levend medium. Dat dus constant verandert. En wij moeten met die veranderingen mee…

Nog een. Neem de zin: “Toen ik rook dat het buiten zo stonk, heb ik gelijk het raam gesloten.” Uiteraard wordt met ‘gelijk’ het woord ‘meteen’ bedoeld. Maar ik wil ze niet allemaal niet van duur voedsel hoeven te voorzien, de lieden die altijd gelijk hebben. Pardon, ik bedoel degenen die ‘gelijk’ gebruiken in plaats van ‘meteen’. Dat zijn er maar al te veel en ik zou blut raken…

Volgende voorbeelden. “Toen de stank weg was, deed ik het raam weer los” In plaats van ‘open’…  Als een raam los is, valt het eruit! En: “Vanwege een ongeluk is de snelweg dicht.” ‘Dicht’ in plaats van ‘afgesloten’…

Over het gebruik van de d en de t zullen we het maar niet hebben. Kansloos… Taalfouten komen steeds meer voor, door het gebruik van de sociale media. Men verliest de zorgvuldigheid…

Zelf maak ik ook wel eens een vaudje. Vooral met de spelling.Dat stoort me dan! Gelukkig is daar de spellingscontrole voor. Je ziet meteen een gekartelde rode lijn onder het foute woord. Mits dat goed in het geheugen van het controleprogramme zit natuurlijk. Daarom kun je er nooit blind op vertrouwen, en moet je alles zelf ook grondig nakijken…

Sinds de zomer is mijn laptop gerepareerd. Alles zit er weer op, inclusief Word. Maar de spellingscontrole is weg! Voor een nieuwe moet worden betaald. En daar had ik geen zin in…

Nu ben ik eraan gewend. Ik moet nu nóg nauwkeuriger checken of mijn woorden juist zijn gespeld. En dat is een goede training voor mijn oude brein. Want het lijkt af en toe wel of ik dislectisch ben. Dat kán niet, want toen ik klein was bestond die term nog niet…

Terug naar het vliegen. De eerste tien vluchten van december zijn alweer gemaakt! Gisteren was het prachtig windstil vliegweer. Wel koud, ik moest mijn accu’s in mijn binnenzak warmhouden…

Vandaag was ik na twee (korte) vluchtjes alweer thuis: regen en windkracht vijf…

Rij, vlieg en taal voorzichtig…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s