Blog 119, 12 december 2021, 10.15u

Winter…

Het is nu wel goed te merken: de winter is echt begonnen… Anderhalve week geleden begon de meteorologische winter al. Dat was op 1 december. En over anderhalve week begint ook de astromomische winter, op de 21ste. Je merkt het echt goed, het is af en toe heel koud…

Ineens hebben we een paar dagen nachtvorst gehad! Afgelopen vrijdag ging het zó hard, dat ik ’s avonds in het donker nog snel mijn buitendouche van de muur af moest halen. Pas een nieuwe mengkraan, en op vorstschade zit ik dan ook nu helemaal niet te wachten. Met het winterklaar maken van de boot wacht ik altijd tot een vorstperiode goed doorzet. Die boot wil ik zo lang mogelijk kunnen gebruiken, uiteraard om mee te gaan watervliegen…

Dat het echt koud aan het worden is, kon ik de afgelopen dagen ook goed merken tijdens het bestraten. Kouwe klauwe! Gelukkig is de oprit weer klaar, dus nu is er weer wat meer tijd om een paar vluchtjes te maken. En om mijn nieuwe vereniging op te zetten…

En dan ineens een mooie bonus! Twee dagen met zon en weinig wind. Goed vliegweer dus! Het is wel zaak om nu goed voorbereid op pad te gaan. Blijf dan vooral goed warm. Drie broeken over elkaar doe ik aan! En ik vlieg met wollen vingerhandschoenen. Net zolang geoefend op de simulator totdat ik dat goed kon…

Als het echt koud is, dan heb ik hele dikke motorhanschoenen aan tussen het vliegen door. En naar en van het veld natuurlijk…

Het enige dat ik aan het vliegen anders doe, is de accu’s in mijn zakken bewaren. Vooral in de binnenzak van de jas blijven ze dan goed op temperatuur. Dat scheelt best wel wat vermogen bij de start! Tijdens de vlucht wordt de lipo vanzelf wat warmer, dus dan is het vermogensprobleen er niet meer. Ook heb ik een proef gedaan met warm water in mijn drinkflesje. Dat stop ik dan in mijn zenderkoffer bij de accu’s. Wel goed afgesloten. Werkt ook!

Twee keer ben ik in december al na twee of drie vluchten naar huis gegaan. Het woei toen hard en dan voelt het extra koud, dus niks aan… Maar vrijdag scheen dus het zonnetje en heb ik tien vluchten kunnen maken. Met een gemiddelde vliegtijd van meer dan tien minuten. Gisteren (zaterdag) was het nóg mooier! Nevel in het begin en ik zag mijn parachuutje niet meer. Het vliegtuig bijna ook niet… Later kwam de zon erdoor en toen was het genieten. Acht heerlijke vluchten. Thuisgekomen appte Roel, of ik nog ging vliegen. Gonnie aangekeken en jazeker. Maar éérst zag ik Max de pole position halen voor de laatste race van het jaar. Ben benieuwd wie er vandaag wereldkampioen wordt…

Het vliegen met Roel was gezellig als altijd. Toch nog vijf vluchten erbij, voorddat de zon alweer vroeg onder ging. Dagtotaal 13. En in deze maand toch alweer 59 stuks…

Rij, vlieg en winter voorzichtig…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s