Blog 121, 20 december 2021, 12.04u

Minuut…

Gisteren ontdekte ik iets: vandaag wordt het het vroegst donker van het hele jaar. Morgen krijgen we er weer een minuut bij. Aan de avondkant dan. Misschien was het gisteren wel het vroegst donker. Dat weet ik echter niet, want ik heb het gisternacht pas ontdekt. Op Buienradar. En toen waren de gegevens van de dagen ervoor al weg. Het gaat ook niet om de kortste dag op zich, maar om de dag dat het ’s avonds het vroegst donker wordt…

Van een kortste dag is eigenlijk helemaal geen sprake. We kunnen beter spreken van een ‘kortste week’. Dat zit zo. Eerst krijgen we er in de avond telkens een minuut bij, maar in de ochtend komt de zon dan nog steeds een minuutje later op. Zodoende blijft de lengte van de hele dag ongeveer een week lang constant…

Uiteraard ga ik morgen lekker genieten van die extra minuut dat het langer licht is…

In het begin merken we er natuurlijk nog weinig van. Dat het weer langer licht wordt. Pas zo half januari is het echt goed te merken. En die ene minuut per dag zien we ook helemaal niet. Want als het bewolkt is, is het wel drie kwartier eerder donker dan als het helder is. Dat is dus wél goed te merken…

Hoe dan ook, ik kán niet wachten op elke minuut die we er dagelijks bij gaan krijgen. Vanaf morgen! Nu komt net de zon door. En het is windstil. Mag je raden waar je me zometeen kunt vinden…

Rij, vlieg en minuut voorzichtig…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s