Blog 123, 22 december 2021, 17.20u

Romeo (deel 1)…

Hij zit achterover gezakt heel relaxt in zijn stoel. De checks voor de start heeft hij gedaan. Luitenant Frits Brobbel is er klaar voor. Hij drukt op de zendknop. “Deelen Caravan, Romeo one eight three for take-off.” Het antwoord uit de mobiele verkeerstoren (ook wel bekend als de caravan) is bevestigend. Brobbel geeft vol gas…

Ik zit achterin. Ik zie de wielen over de grasbaan van de Oost-strip rollen en even later zakt de grond langzaam naar onderen weg. De banden komen tot stilstand, we zijn los van de aarde. Met het toenemen van de hoogte lijkt de snelheid minder te worden. Gezichtsbedrog. In een vlot tempo laten we de vliegbasis Deelen achter ons. Mijn eerste vlucht in een vliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht is begonnen. Het is 11 juli 1975…

Dit is een familiarisatievlucht. Zeg maar om kennis met het vliegen te maken. Met de Piper Supercub R-183 van de Klu. Ik ben dienstplichtig en word opgeleid tot… legerluchtwaarnemer! Wie had dat gedacht! Wat gaaf… Mijn passie voor het vliegen kan los! Al sinds mijn vierde wilde ik piloot worden. Bij de luchtmacht nog wel. Ik ben met de neus in de boter gevallen. Een zondagskind voel ik me…

Dat gevoel duurt niet lang. Al snel begin ik misselijk te worden. Dan krijg ik het warm en koud tegelijk. Het wordt erger als piloot Brobbel zijn nek omdraait en me zo goed als dat kan aankijkt. Ergens tussen Dieren en Apeldoorn, op 4000 voet. Hij zegt: “je houdt wel je bek, toch?” Dat belooft niet veel goeds. Maar ik knik. Wat moet ik anders?

En dan begint de rollercoaster. Loopings en hoge bochten dat het een aard is. Ik word groen. Daarna word ik geel. En dan kan ik nog net mijn kotszakje pakken…

Na de opluchting gaan we landen. Ook leuk, want dat had ik nog nooit meegemaakt. Ik was voor deze vlucht al wel twaalf keer met een vliegtuig opgestegen. Maar nog nooit had ik een landing meegemaakt. Omdat ik zo dom was om er ondertussen uit te springen. Boven Teuge. Met een parachute op mijn rug, dat wel…

Rij, vlieg, en Romeo voorzichtig…

Een gedachte over “Blog 123, 22 december 2021, 17.20u

  1. Beste Bald, prachtig verhaal! Ik kan het nog sterker vertellen, het was in 1960 boven de heide in Oirschot in een Hiller Heli. Nee ik stop ermee m’n maag begint meteen weer opstandig te worden. Blijft staan dat ik jouw verhaal leuker vind. Was ook 15 jaar later… Gr Hidde en Gre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s