Blog 144, 18 maart 2022, 13.52u

Vogel…

Of beter gezegd: vogels. Meeuwen, roofvogels en af en toe een koppel ooievaars. Daar kijk ik graag naar. Vooral als ze cirkelen in de hoge lucht. In een thermiekbel. Die ze overigens haarscherp weten te vinden. Hoe, geen idee… Wat ook opvalt, is dat ze vaak in één keer zijn verdwenen. Opgelost. En vervolgens zie je ze weer ergens anders zweven. Hoogte winnen. Want daarvoor is thermiek uitermate geschikt…

Wat ik ook graag doe, is af en toe een uurtje zweven. Of een paar uurtjes. En dan bedoel ik niet zweverig zijn, maar met mijn modelzwevers aan de gang. Ik bezit er vier, waarvan er twee vlieggereed zijn. Dat zijn de Radian XL van 2,70 meter spantwijdte, en de Adagio 280. Deze is iets bescheidener van afmeting, met een span van rond de 1,40 meter…

Zo zat ik vanmorgen weer op mijn krukje omhoog te staren. Heerlijk is dat. Het zonnetje scheen in een verder blauwe lucht. Geen wolkje te zien. Nog niet. Ik was op tijd begonnen, vóór tienen vloog ik al. Het werd steeds warmer, zodat de jas los kon. Voor het eerst dit jaar…

In het begin was er nog geen thermiek. Tot ik een kudde vogels spotte, die aan het cirkelen waren. Snel mijn Radian eronder. Hij werd steeds kleiner. Ging vanzelf omhoog. Zonder motor. Het werkte…

Later kwamen de wolkjes. Zoals beloofd. Ook daaronder kun je thermiek vinden, zo heb ik geleerd. En ook dat werkte. Af en toe maakte het vliegtuig een zwaai. Dat is een teken dat één vleugel in een thermiekbel komt. En de andere niet. Snel omdraaien dus, midden in de bel gaan zitten en genieten…

Ook met de Adagio vond ik thermiek. Al gaat deze daar minder goed op. Waar ik met de Radian gemakkelijk vluchten van 25 minuten op één accu kan maken (mijn record staat op 63 minuten), is het met deze na een kwartier wel zo ongeveer op. Toch goed om de gemiddelde vluchtduur op te krikken…

Rij, vlieg en vogel voorzichtig… 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s