Blog 156, donderag 26 mei 2022, 08.43u

Hemelvaart… 

Hemelvaart. De dag dat we vieren dat Jezus na zijn wederopstanding (Pasen) opsteeg naar de hemel. Het is bij ons traditie dat we op hemelvaart gaan fietsen. Dauwtrappen. Dat is in grote delen van het land zo, en ook op de Veluwe, de regio waar we zijn opgegroeid. Op de fiets of lopend. Want dat is ook dauwtrappen. Je kan het fietsend of wandelend doen. Wij gaan altijd fietsen. Altijd kwamen we in de vroegte van de ochtend op Hemelvaart wel mensen tegen… 

Maar niet hier in Friesland. Nog levendig herinner ik me de eerste Hemelvaart dat we hier woonden, in 2008. Voor dag en dauw op, ontbijten en op de fiets. Het aantal mensen dat we op een lange ronde tegenkwamen: nul! We waren heel verbaasd, maar inmiddels is dat wel over. Wij gaan gewoon. Traditie! Gisteravond waren de vooruitzichten voor vanmorgen niet rooskleurig: af en toe regen en wind, véél wind. En daarom besloten we om wat later op de dag te gaan. Als het beter weer zou zijn… 

Mijn lief lag al op bed en ik zat nog achter de laptop, of ervoor zo je wilt. De dagelijkse gang om de website bij te werken. En om de financiën te checken. Ik zag dat ik net een royale gift had ontvangen voor mijn inzamelactie voor mijn nieuwe goede doel: de actie Veteranenhond, van Hulp voor Helden, Stichting KPPR. Ten behoeve daarvan houd ik op de aanstaande feestdag van 4 juni ook een veiling van overtollige vliegspullen… Zoals vaak keek ik ook nog even op buienradar. En toen zag ik dat het in alle vroegte best aardig vliegweer zou worden. Dus de wekker op 04.45u…

Maar dat was niet eens nodig. Zoals zo vaak was ik even voordat het kreng afging al wakker. Tijdens het ontbijt zag ik buiten een paar druppels in het aanpalende water vallen. Paraplu mee dus… 

05.25u. Zonsopgang en ik ben op weg. De zon zit nog achter een paar wolken, maar het is droog. Het eerste van mijn twee vliegtuigen kiest om 05.40u kiest het luchtruim. De zon komt achter de wolken vandaan en de lucht wordt blauw. In mijn tuinstoel zit ik al vliegend lekker op te warmen. En al vliegend begin ik te filosoferen. Doe ik wel vaker… 

Hemelvaart. Die Jezus kon wat! Hij steeg naar de hemel op alsof het niks was. En dat zonder vliegbrevet. Hij was niet voor niets de zoon van God. En hij inspireert heden ten dage nog miljarden mensen over de hele aarde. Wat een weldoener en wat een bijzonder persoon. De gewone mens vond het vliegen pas een kleine 1900 jaar later uit. Met behulp van machines, die we vliegtuigen noemen. We kunnen het niet eens zonder een machine, ik wil maar zeggen… 

08.00u. Het is weer bewolkt en de wind steekt op. Tijd om ermee te stoppen. Vlug naar huis. Blogje schrijven…  

Rij, vlieg en Hemelvaart voorzichtig… 

Voor dag en dauw…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s