Blaasleraar wordt modelvlieger

Door Wil van den Dungen

9 april 2016. Onlangs was ik op zoek naar een Nederlands-talig boekje over modelvliegen. Tijdens het googelen stuitte ik op deze website. Mijn oog viel op “professionele leraren”. Dat sprak mij erg aan, want daar hoor ik ook bij. Weliswaar op een heel ander gebied (muziek, blaasinstrumenten), maar dan nog! Ik bestelde het boekje en ik las een heleboel zaken, die ik nog niet wist. Dit terwijl ik al een jaartje met vliegen bezig ben. Na het lezen van het boekje, maar eens gebeld met initiatiefnemer Bald de Boer. Hij adviseerde mij, om online vlieglessen bij hem te gaan nemen. Dat zag ik aanvankelijk niet zitten, want ik kon al een beetje zelfstandig rondvliegen. Per email en telefoon kregen we intensief contact en na drie keer het advies, over de online vlieglessen, ging ik overstag.
Ik ben 60 jaar, geef vanaf mijn 17e les en ik ben natuurlijk zo eigenwijs als het maar zijn kan. Inmiddels had ik het leerplan van Bald in bezit. Dat zag er goed uit! Het is een echte methode, waar een goede logische opbouw in zit. In kleine stapjes ga je steeds verder en het is vooral heel erg duidelijk. Ik herkende veel zaken vanuit de eigen manier van lesgeven. Het is eenvoudigweg professioneel.
Inmiddels zijn we een paar weken verder en heb ik de eerste twee online-lessen gehad. Bald legt eerst alles uit, doet het daarna voor en vervolgens ga je dat samen oefenen. Dat is precies, zoals ik zelf mijn eigen leerlingen muziekles geef. Wat mij heel erg opvalt, is dat je leert veel met het gas te werken. Van mijn eerste twee leraren mocht ik daar nooit aankomen! Wordt vervolgd.

10 juni 2016. Het liep even anders: zeven weken geleden brak ik mijn rechterarm. Ook de pols en de elleboog moesten in het gips. Van vliegen kwam niks meer. Wat een pech.
Deze week ging het gips er gelukkig af en kon het revalideren beginnen. Pols en elleboog zitten vast en moeten weer mobiel gemaakt worden.
Inmiddels heeft Bald mij uitgenodigd om eind van de maand, een heel weekend bij hem thuis te komen vliegen, zowel op de simulator als in het echie.
Waar vind je zulke mensen nog?

Een ‘turbulent’ weekend in IJlst.

25 en 26 juni 2016. Na twee eerdere mislukte pogingen was het eindelijk zover. Voor het eerst (en zeker niet voor het laatst) naar Friesland, om te gaan vliegen met een beroeps-vlieginstructeur. Het werd een enerverend weekend waarbij het vliegen centraal stond. Mijn Apprentice werd in orde gemaakt en de Carbon Z Cub kreeg zijn vuurdoop. De laatste heeft een spanwijdte van 215cm. Die ging slechts met moeite in de auto.

EMVC 25-06-16 01

Spanwijdte 215 cm, die kan je op afstand wel zien…

Volgens Bald ging het vliegen op zich al behoorlijk goed. Daarom heeft hij veel aandacht besteed aan de landing. In het veld heeft hij, met een vliegtuig in de hand, de landing in zijn geheel laten zien en aangeven wat je op een bepaald moment steeds moet doen. Thuis heeft hij dat nog eens voor mij uitgetekend. Gewapend met deze tekening ga ik de komende weken naar het eigen veld, om alles toe te passen. Ik leer niet meer zo snel en onthouden wordt er ook niet beter op, maar ik heb nu het idee dat het gaat lukken.

Alle oefeningen voor het brevet heeft Bald laten zien en bij een normale wind, moeten deze te leren zijn. Ik spreek bewust over “normale wind”, want dit weekend stond er windkracht 4 met pieken tot 5. Met de nodige schrik aanvankelijk, heb ik meerdere keren het kleine “schuimpje” van Bald in de lucht overgenomen en dat ging wonderlijk goed. Ik was compleet verrast dat dit mij lukte.

EMVC 21-06-16 08

Het ‘schuimpje van Bald, waarmee we bij een ruime windkracht 4 alle vliegoefeningen doornemen…

Dan de nieuwe Carbon Z Cub. Deze had ik al een poosje in huis, maar er was nog nooit mee gevlogen. Het leek mij verstandiger, om eerst een paar tweedehands beginnerstoestellen om zeep te helpen. Vrienden bij mijn club hadden hem al opgebouwd en Bald maakte hem verder vliegklaar. Tot onze grote verbazing, kun je er gemakkelijk 30 minuten mee in de lucht blijven. Hij vliegt heel erg voorspelbaar en is door zijn grote formaat erg goed te zien.

Over de vakkennis van Bald hoeft verder niets meer gezegd te worden. De beste man weet er gewoon ALLES van. Volgens hem is het gewoon een stukje natuurkunde. Ja, ja………

Zijn vrouw Gonnie bleek uitstekend te kunnen koken, bakken en braden. Gonnie en Bald bedankt voor het geweldige en reuze gastvrije weekend.

Tot een volgende keer! Wil.