Wat is er mooier dan thuis in je eigen vertrouwde omgeving te leren modelvliegen? Het kan! Een knap staaltje van ‘afstandsonderwijs’…
Via een goede modelvliegsimulator en Skype kan er online les worden gegeven. EMVO gebruikt hiervoor de Phoenix simulator op een Windows 10 pc, maar jij kunt aan de andere kant van de lijn ELK ander merk simulator gebruiken…
Wij kunnen je helpen met de software en tips om aan de Phoenix te komen en met de installatie.
Het enige dat je dan nog nodig hebt is een USB controller voor de pc om de simulator mee te bedienen (zie pagina “Zelf leren). Dat is alles voor vele uren vliegplezier. En van de aanschaf van die simulator zul je sowieso de rest van je leven plezier hebben…
De lessen zijn gratis, maar er wordt vooraf als tegemoetkoming in de onkosten een gift gevraagd van minimaal 50 euro. Dit is dus om de kosten van deze ideologische onderneming te drukken. En een deel gaat naar de Stichting Weeshuis Sri Lanka.
Voor dat luttele bedrag krijg je ook het handboekje en het getuigschrift (na slagen) in druk thuis gestuurd. Het handboekje is een ideaal boekje voor beginners in de hobby, maar ook een goed naslagwerk voor gevorderden en instructeurs.
Na slagen voor cursus 1.1.b. of 1.1.b.s ontvang je dus ook nog een getuigschrift op mooi dik papier.
Als je door de lessen van EMVO ook maar één crash minder hebt, dan heb je het gedoneerde bedrag er al ruim uit!
Wat zijn de kenmerken?
- Er wordt methodisch lesgeven. Je leert door een logische en rustige opbouw van de stof en door de praktijk veel te herhalen. Voor zelfstudie kunnen de op deze site geplaatste instructiefilmpjes helpen.
- EMVO hanteert toegepaste en toegespitste theorie. Deze wordt aangepast aan jouw niveau en alleen de voor het vliegen noodzakelijke theorie wordt behandeld. Alles in ‘Jip en Janneke taal’ en geen voor het vliegen onnodige en onzinnige theorie!
- Er is hulp bij al je vragen.
- Er wordt 1 op 1 les gegeven, zowel online als eventueel op de pc thuis.
- Er wordt ook buiten op het veld 1 op 1 les gegeven.
- Er is indien nodig speciale aandacht per cursist.
- Tussen twee lessen door kan je zelf oefenen met behulp van de instructiefilmpjes op deze site.
- Er is landelijke dekking (feitelijk werelddekking, zolang men maar Engels of Duits spreekt).
Het lesprogramma.
1. Cursus 1.1, de (online) basiscursus voor de beginnende modelvlieger (lespakket 1.1): leren modelvliegen, starten en landen met een motorvliegtuig op de simulator:
Leer in besloten huiselijke sfeer (zonder pottenkijkers) in vijf lesuren de beginselen van het modelvliegen en maak een grote stap op weg naar het werkelijke brevet! De lessen duren circa 60 minuten. De lessen worden gegeven op de Phoenix flight simulator. Jij kunt elk ander merk ook gebruiken, dat is vrij.
Les 0. Dit is een eventuele proefles alvorens de tegemoetkoming in de onkosten van EMVO wordt overgemaakt. Je krijgt een demonstratie van de mogelijkheden van de simulator en wat je aan het eind zal kunnen. Duur circa 30 minuten tot een uur.
Les 1 tot en met 5. Theorie: Voorafgaand aan de eerste vier lessen lees je telkens een paar hoofdstukjes door uit het handboekje ‘Handboek voor de modelvlieger 2.0’. Verder wordt in de cursus aangehaald: het Basis Veiligheidsreglement Modelvliegen (BVM) van de KNVvL, de website van de KNVvL, veiligheid, het instellen van de simulator en de mogelijkheden, de indeling van het luchtruim, vasthouden van de zender, het vliegtuig, bewegingsassen, stuurvlakken, stuurknuppels, lift, vliegen van je af en naar je toe, snel en langzaam vliegen, klimmen en dalen, richting houden tijdens de klim, neusstand = snelheid, vermogen (gas) = hoogte, control check, na crash gas dicht, het circuit, de benen van het circuit, het opzetten van een circuit, het 180 graden circuit, het hoge circuit, over-corrigeren, wind, turbulentie, thermiek, luchtsnelheid, grondsnelheid, altijd het vliegtuig blijven vliegen, neuswiel versus staartwiel, eigenschappen zenders, trimmen, overtrek, overtrek herkennen, voorkomen en herstellen, correctie ongebruikelijke vliegstanden, beslissing om door te starten en noodlanding.
Praktijk: In de praktijk leer je op de simulator taxiën, control check, start, klimvlucht, overgang naar horizontale vlucht, horizontale vlucht, bochten met weinig helling, naar je toe vliegen, daalvlucht, circuit in meerdere vormen, nadering, landing, mooie cirkel vliegen met weinig helling, stijgen, dalen, circuit linksom en rechtsom, herstel uit overtrek, herstel uit ongebruikelijke vliegstanden, noodlandingen en de beslissing nemen om door te starten.
Nadat je de vijf lessen hebt doorlopen kun je stoppen en zelf verder oefenen. Of je kunt beslissen om verder te gaan met:
2. Cursus 1.1.b, de vervolgcursus (les 5H tot en met 15, uitloop naar 20) voor het brevet (getuigschrift). In deze cursus van 10 tot 15 lessen leer je alle oefeningen voor het brevet op de juiste volgorde netjes uitvoeren: de start met rechte klimvlucht, de procedurebocht, twee lussen achterover (loopings), de vlakke acht, de tolvlucht, het circuit met doorstart, de gesimuleerde noodlanding met doorstart, en tenslotte het circuit met landing.
Vanaf ongeveer les 13 gaan we alle oefeningen op de juiste volgorde achter elkaar vliegen. Dit alles conform de KNVvL eisen. Wanneer de cursist ter beoordeling van de instructeur alle oefeningen tweemaal achter elkaar voldoende heeft gevlogen, ontvangt de cursist desgewenst een certificaat (getuigschrift). Het gaat er dus eigenlijk om dat je laat zien dat je veilig rond kan vliegen en starten en landen…
Indien nodig kunnen kunnen lessen op maat worden gegeven, bijvoorbeeld bij extra trage leerlingen (dat komt voor, vooral bij ouderen).
3. Cursus 1.1.s en 1.1.b.s, het zelfde als boven, alleen dan 1 á 2 lessen per dag!
4. De (online) cursus voor de modelvlieginstructeur (lespakket 2.0i): leren geprogrammeerd instructie geven met een motorvliegtuig op de simulator: deze cursus volgt de outline van alle theorie en oefeningen, die ook worden gegeven in de beginnerscursussen 1.1. en 1.1.b. (zie boven). De stof wordt aangevuld met weetjes voor instructeurs, zoals didactiek, soorten leerlingen en foutenanalyse. Praktijk: Alle vliegoefeningen als in de beginnerscursus, met de nadruk op veel door de leerlingen gemaakte fouten.
Examen: meestal wordt het examen niet zo ‘streng’ afgenomen.
De voordelen van de cursus op de simulator.
- De theorie wordt gegeven vanuit de praktijk. Geen ‘overbodige’ theorie dus!
- Het handboekje bevat veel info die je nergens anders tegen komt.
- Een goede basis: alle oefeningen worden gevlogen vanuit het circuit, zoals de KNVvL het ook graag ziet.
- De cursus past binnen de KNVvL ‘Syllabus voor Modelvlieginstructeurs’.
- De cursus op de simulator kan tegelijk worden gedaan met echt modelvliegen, het bijt elkaar niet.
- Het is een heel goede voorbereiding gebleken op het daadwerkelijke vliegen op het veld.
- Er is op de simulator nooit sprake van slecht weer, De lessen kunnen dus altijd doorgaan.
- Ook ’s avonds (bij duisternis) kunnen online lessen gewoon doorgaan.
- Huiselijke sfeer (online thuis).
- Het is heel goedkoop (gratis). Je spaart op termijn ook heel veel vliegtuigen uit.
- Zelf oefenen tussen de lessen door is onbeperkt mogelijk.
- Je clubinstructeur kan eventueel meekijken en actief meedoen.
- Iedere andere clubinstructeur kan het ook gaan doen…
De nadelen van de simulator.
- Het is en blijft simulatie. Het echte vliegen met een model is toch wel spannender…
- Het ruimtelijk inzicht op een computerscherm geeft aanvankelijk soms wat problemen. Men ziet op het scherm geen diepte en denkt dat je in de echte wereld wél diepte ziet. Dat is echter NIET zo, verder dan 100 meter weg zien we GEEN diepte, onze hersenen foppen ons…
Inmiddels is ruim gebleken, dat de voordelen fors opwegen tegen de nadelen! Over het algemeen genomen is online leren modelvliegen zeer productief…
Hoe gaat het in zijn werk?
Je zorgt voor een exemplaar van een modelvliegsimulator (om het even welk merk), dongel en een zender. Tip: ga vóór het aanschaffen van je eerste zender bij je club na met welke vliegmode ze daar vliegen. Dan zorg je ervoor dat het programma op je (Windows) pc is geïnstalleerd en werkt.
Let op: De Phoenix simulator werkt niet rechtstreeks op Apple. Je kan via ‘Bootcamp’ een Windows versie en partitie aanmaken op de Mac. Dan heb je de keuze om in Windows op te starten of in IOS. Je kunt ook ‘Parallels’ gebruiken, maar dit is een wat duurdere oplossing. Daarmee draaien Mac OS en Windows simultaan naast elkaar en kun je direct switchen van de een naar de ander. Met deze kennis moet het dus lukken….
Als laatste zorg je voor een goede Skype verbinding, maar die zit standaard in Windows 10. Het programma heeft de mogelijkheid om wat er is te zien op jouw beeldscherm te delen met degene met wie je Skypet. Op die manier kunnen we elkaars vliegtuigen zien.
Nu wordt er via app, telefoon of mail een datum en tijd met de EMVO instructeur afgesproken. Op die datum en tijd maak je contact via Skype.
Nu heb je (als alles goed ging) contact, je kunt elkaar horen. En als je op “Beeldscherm delen” klikt, ziet de ander wat je doet (met je vliegtuig). De instructeur zal je eerst verder helpen met het op de juiste wijze instellen van het simulatieprogramma. Daarna gaat het ‘los’ onder het motto:
Let the fun begin!