Een aprilgrap!

Oude vliegtuigbom gevonden op modelvliegveld te Hieslum!

Door Bald de Boer

Hieslum, 5 april 2012. Afgelopen weekend had ik een oude vriend met zijn vrouw en zoontje te logeren. Hij was zeer geïnteresseerd in het modelvliegen. Na de nodige crashes op de sim (pc) wilde hij wel eens zien hoe ik in het echt vloog. Dus wij zondagmiddag naar Hieslum…

Toen we daar om kwart voor twee aankwamen, zat J.P. binnen achter de computer. Niemand op het veld. Maar er was wel iets raars aan de hand: het veld was afgezet met rood-wit lint en borden, die waarschuwden voor explosieven! Op het middelste bord zat een onderbord met daarop een brief van de gemeente. Daarop stond de volgende tekst:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gemeente Súdwest Fryslân, Postbus 10000, 8699 HA Sneek

Sneek, 31 maart 2012

L.S,

In de nacht van donderdag 29 op vrijdag 30 maart 2012 is vanuit de ruimte door de Europese ESA satelliet ES-257y, uitgerust met een zogenaamde ‘Grond Doorborende Gamma radar (GDG)’, een aantal grote (vermoedelijk) metalen voorwerpen aangetroffen in de lijn Workum-Deinum (west van Leeuwarden).

Op vrijdag 30 maart heeft een vliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht, uitgerust met de daarvoor benodigde apparatuur, de ligging van een groot deel van deze voorwerpen bevestigd. Een van de voorwerpen bevindt zich in de bodem op dit terrein.

Hoogstwaarschijnlijk gaat het hier om grote vliegtuigbommen uit 1943, zogenaamde ‘250 ponders’. In dat jaar is een Engelse Short Stirling bommenwerper, op de heenweg naar doelen in Duitsland, nabij Amsterdam aangeschoten en uiteindelijk neergestort nabij Mantgum. De bemanning wist vóór de crash alle bommen af te werpen.

Aangezien alle bemanningsleden bij het ongeval zijn omgekomen, is niet met zekerheid vast te stellen, of de bommen voor het afwerpen op scherp zijn gezet, dan wel als ‘blindgangers’ zijn afgeworpen.

In verband met de volksgezondheid is het van het grootste belang, dat zonder enig uitstel helderheid wordt verschaft over bovengenoemde problematiek. Ambtenaren van de gemeente zijn nog op zaterdagavond op pad gegaan om alle betreffende terreinen af te bakenen met het bekende rood-witte lint, alsmede tenminste twee Internationale Explosieven waarschuwingsborden, te weten een rood vierkant met doodshoofd en in twee talen de tekst: ‘Gevaar!! Mijnen!!’ Daarnaast is besloten de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) van de Koninklijke Landmacht in te schakelen om op alle locaties een meting te doen.

Hierbij verorden ik als burgemeester van de gemeente Súdwest Fryslân het volgende:

Het is ten strengste verboden om het terrein achter de afbakening te betreden, vóór de EOD het veilig heeft verklaard. Dat zal gebeuren met een langwerpige gele sticker over de borden met de tekst: Veilig Terrein.

De EOD verwacht per terrein circa 30 minuten nodig te hebben. De werkzaamheden op het terrein boerderij noordoost Hieslum vangen naar verwachting vandaag aan om: 12.00 uur. Bij vertraging kunt u zich rechtstreeks wenden tot eerste luitenant Brom, de commandant van het EOD team te velde. Zij kan u het exacte tijdstip van de werkzaamheden geven. Telefoon EOD team te velde, Eerste Luitenant (Elnt) A.P.T. Brom : 06-30124738. 

Hayo Apotheker

Burgemeester

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Grote verbazing alom! Ook Jaring en Arjen kwamen erbij. Iedereen dacht dat het om een aprilgrap ging, maar niemand wilde het in de brief genoemde telefoonnummer bellen… Eerst maar eens koffie gedronken en toen is J.P. gewoon het veld op gelopen. En hij vloog NIET in de lucht… Aangezien mijn visite nog door moest naar Ede, heb ik het nummer in de brief maar gebeld… En ik kan u vertellen: de mysterieuze Luitenant Brom bestaat echt en het is een vrouw! Maar ze vroeg: ‘meneer, wat voor een dag is het vandaag?’

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toen hebben we alles maar opgeruimd en zowel J.P. als ik hebben een demovluchtje gemaakt. Daarna snel inpakken want de wind was te sterk…

Helaas waren er weinig mensen om dit spektakel te zien. Daarom hebben we de middelste paal, met bord en brief, als trofee in de gang van het clubhuis gezet!

Wie er achter deze grap zat, vertelt het verhaal niet…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s