Waarom lessen?

Zie het onderstaande fotoverhaal (met dank aan Arthur Leeuwangh uit Didam):

hoe leer ik vliegen pag. 1

Lachen, gieren en brullen natuurlijk, maar het zijn wél echte foto’s uit de échte werkelijkheid…

hoe leer ik vliegen pag. 2

We hoeven het modelvliegen niet net zo serieus te nemen als de bemande luchtvaart, want we zitten er immers niet zelf in… Maar toch kunnen er risico’s aan het modelvliegen zijn verbonden. Daarom zijn goede kennis van de materie en een eventuele goede opleiding van belang.  

Dus: waarom lessen? Lees eerst dit stukje maar van Wil, zo maar iemand die EMVO PHOENIX via Google had gevonden:

“Onlangs was ik op zoek naar een Nederlandstalig boekje over modelvliegen. Tijdens het googelen stuitte ik op deze website. Mijn oog viel op ‘professionele instructeurs’. Dat sprak mij erg aan. Ik bestelde het boekje en ik las een heleboel zaken, die ik nog niet wist. Dit terwijl ik al een jaartje met vliegen bezig ben. Na het lezen van het boekje, maar eens gebeld met initiatiefnemer Bald de Boer. Hij adviseerde mij, om online vlieglessen bij hem te gaan nemen. Dat zag ik aanvankelijk niet zitten, want ik kon al een beetje zelfstandig rondvliegen. Per email en telefoon kregen we intensief contact en na drie keer het advies, over de online vlieglessen, ging ik overstag.
Ik ben 60 jaar, geef vanaf mijn 17e les (in een ander vakgebied) en ik ben natuurlijk zo eigenwijs als het maar zijn kan. Inmiddels had ik het leerplan van Bald in bezit. Dat zag er goed uit! Het is een echte methode, waar een goede logische opbouw in zit. In kleine stapjes ga je steeds verder en het is vooral heel erg duidelijk. Ik herkende veel zaken vanuit de eigen manier van lesgeven. Het is eenvoudigweg professioneel.
Inmiddels zijn we een paar weken verder en heb ik de eerste twee online-lessen gehad. Bald legt eerst alles uit, doet het daarna voor en vervolgens ga je dat samen oefenen. Dat is precies, zoals ik zelf mijn eigen leerlingen muziekles geef. Wat mij heel erg opvalt, is dat je leert veel met het gas te werken. Van mijn eerste twee leraren mocht ik daar nooit aankomen!. Inmiddels heeft Bald mij uitgenodigd om eind van de maand, een heel weekend bij hem thuis te komen vliegen, zowel op de simulator als in het echie. Waar vind je zulke mensen nog?”

Is er een betere reclame dan het bovenstaande denkbaar?

Dus nogmaals: waarom lessen? Hier het betoog van Bald, de grondlegger van EMVO PHOENIX:

Horster Park 20

In het onderstaande betoog zal ik ingaan (zwarte tekst) op de passages Vet blauw) in het stukje van Wil:

Citaat Wil: “…en ik las een heleboel zaken die ik nog niet wist.” Sinds ik me een aantal jaren geleden (weer) heb ‘ondergedompeld’ in de modelvliegerij, valt me op dat er in het algemeen maar weinig over de fijne kneepjes van het vliegen bekend is. Het ontbreekt dus aan kennis, die echter wél beschikbaar is.

Waarom het zo belangrijk is om (online) simulatorlessen te volgen. Wel, de simulator is geen doel op zich, maar een (héél) goed hulpmiddel om de procedures en vaardigheden op te leren. Bovendien: als je alleen lessen buiten volgt, dan kan door de relatief korte vliegduur niet alle theorie gegeven worden. De simulatorlessen duren een uur en dan is die tijd er wél. De simulator gebruiken is de best mogelijke optie om de nodige theorie en vaardigheden tot je te nemen!

Citaat Wil: “…leerplan… Dat zag er goed uit!” Veel modelvliegers leren het vliegwerk nog steeds met ‘vallen en opstaan’, en nog vaak zonder hulp ook. Dus door dingen te proberen, net zo lang tot het lukt. Naast het feit dat het veel resultaatgerichter en vooral veel veiliger kan, gaan hiermee ook onnodig veel mooie modellen ten onder. Bovendien loopt de omgeving onnodig risico. Dat kan dus beslist beter… Je leert het beste modelvliegen door een goede opleiding met een goed leerplan te volgen.

Hoe leer je eigenlijk modelvliegen? Daar zijn drie methoden voor:

  1. Met vallen en opstaan zelf proberen, net zo lang tot het lukt.
  2. Een goede opleiding volgen.
  3. Een combinatie van 1 en 2.

Methode 1. Er is uiteraard niets op tegen dat je het modelvliegen zelf gaat proberen en ‘uitvinden’. Een goede simulator op de pc, een goed leerboek en de instructiefilmpjes op deze site zijn hierbij van onschatbare waarde. Het is maar een hobby en je maakt natuurlijk zelf uit hoe je die invult. Maar je zal dan wel moeten kunnen incasseren, want je zal menig mooi model verspelen. Zonde, kostbaar en frustrerend!

Hier kunnen de instructiefilmpjes op deze website je dus geweldig verder helpen!

Methode 2. Het volgen van een goede en gedegen opleiding geeft het snelste en beste resultaat, en dus het meeste plezier in de hobby.

Beginners in de hobby kunnen soms geen goede opleiding vinden. Daarom is EMVO PHOENIX in het leven geroepen. 

                                           logo phoenix (2)

Denk aan de vele voordelen. Hier noem ik speciaal: het handboekje en de cursussen op de simulator (online), een goede aanvulling op de lessen die je buiten krijgt, gestructureerde lesmodules, het zonder risico wennen aan de modelvliegerij en aan de mogelijkheden van zender en vliegtuig, onafhankelijk van het weer of de daglichtperiode, geen heen- en weer reizen, goedkoop en geen extra kosten, risicovolle oefeningen leren zonder het risico te lopen om te crashen… Noem maar op!

Maar je krijgt van EMVO vooral een gedegen professionele analyse van je vorderingen. En dáár kom je verder mee…

Je leert bij EMVO PHOENIX spelenderwijs en in een ontspannen sfeer. Maar omdat een vliegend vliegtuig nu eenmaal niet wacht op een traag reagerende piloot, moet je ook snel leren reageren en handelen.

We hebben een basiscursus van vijf lessen ontworpen, waarin je leert te starten, landen en veilig rondvliegen. Na die vijf lessen kan je beslissen om te stoppen of doorgaan met de opleiding voor het brevet.

Je kunt nu zelf deze vijf eerste lessen beoefenen met behulp van video’s op de pagina genaamd: ‘Zelf leren’.

EMVO PHOENIX belooft dat je van hun modelvliegopleidingen je hele verdere leven plezier zult hebben!

Methode 3. Een combinatie van 1 en 2. Het is heel goed mogelijk om de lessen te combineren met zelf vliegen en oefenen met behulp van de filmpjes. Dat is zelfs aan te bevelen, want je leert het per slot van rekening het best door het veel te doen. Daarbij is vliegen met een klein model (bijvoorbeeld in een park of bij een boer) heel leerzaam en het geeft ook veel voldoening. Blijf echter de veiligheid in het oog houden, blijf op de hoogte van de wet- en regelgeving en veroorzaak geen klachten! Ook vliegen in clubverband en indoorvliegen (geen brevet voor nodig) zijn een aanrader.

Dus: oefen met de filmpjes of neem de vijf lessen om de beginselen onder de knie te krijgen en te leren starten en landen, oefen veel op de simulator en ga dan zelf met een eenvoudig model buiten aan de slag! En daarna niet ‘vergeten’ om de vervolgcursus te volgen (én af te maken), want je wilt met getuigschrift of brevet kunnen aantonen dat je een volleerd modelvlieger bent…

Heel veel succes en plezier gewenst met deze prachtige hobby!

Horster Park 17  bjdboer@hotmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s