A Motor

Wij leiden op voor het brevet A Motor. En als je lid bent van onze club EMVC Phoenix IJlst kan je ook het KNVvL brevet A Motor, zweef, heli of multikopter halen.

Gerth IJsseloord 33  Voor ‘wild’ vliegen is geen brevet vereist. Nog niet, want in 2020 veranderen de regels…

Voor zelfstandig vliegen met motormodellen in clubverband moet je in de regel het KNVvL veiligheidsbrevet A Motor bezitten. Voor het behalen daarvan moet je op een club zijn. Dat kan dus ook bij onze club EMVC Phoenix IJlst. Ben je geen lid, dan leiden wij op voor het EMVO PHOENIX brevet A Motor, conform de normen van de KNVvL. We streven er naar, dat onze kandidaten ruimschoots aan de eisen van die organisatie voldoen.

Als eerste stap voor het goed en veilig leren modelvliegen, worden door EMVO diverse opleidingen aangeboden. Zowel op de simulator als buiten op het veld. EMVO beschikt over een goede vlieglocatie op loopafstand en voldoende vliegtuigen en zenders om les op te nemen. Je hoeft dus aanvankelijk niets te bezitten!

Dit zijn de beschikbare cursussen (met voorafgaand een gratis proefles):

Cursus 1.1. Een (online) cursus op de simulator voor beginnende modelvliegers. Doelgroep: beginnende modelvliegers. Vijf lessen van ongeveer een uur.

Cursus 1.1.b. Vervolgcursus (online) als voorbereiding op het brevet. Doelgroep: beginnende modelvliegers. 10 tot 15 lessen van ongeveer een uur.

Cursus 1.1.s en 1.1.b.s. Dit zijn de zelfde (online) cursussen als 1.1 en 1.1.b, maar versneld gegeven als ‘speedcursus’ voor mensen die ‘haast’ hebben.

Cursus 1.3.heli. Basiscursus (online) voor het leren vliegen met modelhelikopters. Vijf lessen.

Cursus 1.2. Vervallen.

Cursus 2.0 (i). Een (online) bijscholingscursus op de simulator voor instructeurs. Doelgroep: beginnende instructeurs, zij die het willen worden en ervaren instructeurs die hun kennis en vaardigheden omhoog willen brengen.  

Deze (online) opleidingen op de simulator zijn bedoeld om het daadwerkelijke lessen op het veld te bespoedigen. En dat blijkt te werken. Als je na de lessen van EMVO ook maar één keer minder crasht, dan heb je het gedoneerde bedrag er alweer uit!

Cursus 3. Een opleiding in het daadwerkelijk buiten vliegen met motormodellen, op weg naar het brevet. Doelgroep: beginnende modelvliegers.

Cursus 4. Een ‘speedcursus’ buiten vliegen op weg naar het brevet. Doelgroep: beginnende modelvliegers die ‘een duwtje in de rug’ nodig hebben, of niet regelmatig kunnen lessen.

Cursus 5. Een opleiding in het daadwerkelijk buiten vliegen met helikoptermodellen, op weg naar het brevet. Doelgroep: beginnende modelvliegers.

Daarnaast kunnen wij nog meer cursusdagen op je eigen club organiseren, cursussen speciaal voor instructeurs en een ‘cursus’ introductie watervliegen.

Toelichting.

Cursus 1.1, 1.1.s en 1.3.heli. Je zit thuis achter je Windows pc (Apple heeft aanpassing nodig) en neemt lekker relaxt les. De EMVO instructeur zit ook in zijn eigen huis. Je leert de eerste lessen telkens een gedeelte van de theoretische achtergrond uit het lesboekje (geen ‘droge’ stof!). Via de modelvliegsimulator en Skype ‘Scherm delen’ kan de instructeur de oefeningen voordoen. Je kunt zijn vliegtuig én zijn zender op je scherm zien. Dan doe je het gedemonstreerde na. Daarbij kijkt de instructeur met je mee en geeft aanwijzingen voor verbetering. Je kunt les nemen in vliegmode 1 of 2. Ook kun je, als je bereid bent om een stukje te rijden, de lessen bij de instructeur thuis nemen. Sommigen vinden dat prettiger, en de koffie staat altijd klaar. De instructeur kan op verzoek ook bij je langs komen. Eventueel kan je eigen clubinstructeur vanuit zijn eigen huis meekijken en zelfs meedoen! Het programma omvat vijf wekelijkse lessen van elk ongeveer een uur. Je wordt opgeleid tot kunnen starten, landen en veilig rondvliegen. Hierna kun je stoppen of verder gaan met cursus 1.1.b.

Cursus 1.1.b. In deze vervolgcursus van tien tot vijftien lessen leiden we op tot en met de eisen van het KNVvL brevet A Motor. Na slagen ontvang je desgewenst een getuigschrift ‘voor boven het bed’.

Cursus 1.1.s en 1.1.b.s. Dit zijn de zelfde cursussen als 1.1 en 1.1.b, maar versneld gegeven als ‘speedcursus’ voor mensen die ‘haast’ hebben. Je krijgt elke dag een of twee lessen, waarbij de nadruk ligt op het voordoen door de instructeur. Oefenen doe je tussendoor vooral zelf. Op deze manier is het mogelijk gebleken om het getuigschrift in tien dagen te halen.

GETUIGSCHRIFT 2

Vóór de tegemoetkoming in de onkosten (en eventuele gift) wordt overgemaakt, kun je dus vrijblijvend een gratis proefles nemen. Daarin krijg je een demonstratie van de mogelijkheden van de simulator en wat je aan het eind van de cursus zal kunnen. Je dient wel zelf een exemplaar van een modelvliegsimulator aan te schaffen en op je (Windows) pc te installeren. In bijzondere gevallen kunnen wij voor de duur van de cursus een laptop met simulator en Skype uitlenen…

Phoenix V3, 2       OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cursus 2.0 (i). Een (online) bijscholingscursus op de simulator voor instructeurs. Deze cursus volgt dezelfde lijn als de beginnerscursussen (cursus 1.1 en 1.1.b), maar is uitgebreid met specifieke instructeurszaken. Hierbij valt te denken aan het les geven in de oefeningen, het voordoen, didactiek, het herkennen van gemaakte fouten en de behandeling van de meest door leerlingen gemaakte fouten. Ook dit programma omvat vijftien gratis lessen.

Wellicht is het een idee om met je club te overleggen over wie de tegemoetkoming in de onkosten betaalt. Tenslotte heeft je club er ook baat bij dat je op een professionele manier leert lesgeven.

Ook hier kun je, vóór het overmaken van de tegemoetkoming in de onkosten (en eventuele gift), vrijblijvend een gratis proefles nemen.

Alex getuigschrift

Cursus 3, 4 en 5. Een opleiding in het daadwerkelijk vliegen met (motor)modellen. EMVO PHOENIX beschikt over een eigen vliegveld op loopafstand! Hier kan worden gevlogen met eigen vliegtuigen of die van EMVO. Handstarts en starten vanaf twee (korte) betonbaantjes, het kan allemaal. Je sluit de buitenlessen af met het examen voor het Brevet A Motor. Dat gebeurt op dezelfde wijze als bij de clubs, dus conform het Basis Veiligheidsreglement Modelvliegen (BVM) van de KNVvL. Zie voor het BVM http://www.modelvliegsport.nl.

Noot: lessen buiten op het veld hebben pas écht zin als je de cursus 1.1.b of 1.1.b.s op de simulator hebt afgerond. Dit in overleg met EMVO PHOENIX.

brevet 2

EMVO PHOENIX beschikt over lesvliegtuigen in verschillende moeilijkheidsgraden. Verder beschikt EMVO over zenders mode 1 en mode 2, een (trainer) kabel, veel accu’s en alle andere benodigdheden voor een geslaagde vliegdag.

Je hoeft aanvankelijk dus niets te bezitten om aan deze mooie hobby te proeven! Een goede combinatie, zo is gebleken, is eerst een lesje bij EMVO thuis op de sim en dan naar buiten…

Enkele vliegtuigen en heli’s van EMVO, met zenders mode 1 en 2.  Van elk type toestel bezitten we twee exemplaren…

Cursus 4. Een ‘speedcursus’ naar het brevet. Je hebt de online simulatorcursus voor het getuigschrift (1.1.b of 1.1.b.s) met goed gevolg afgelegd. Dan ga je een aantal dagen achter elkaar lessen op het veld van EMVO. Overnachting regel je zelf, bijvoorbeeld op minicamping Synneveer, die hemelsbreed op 2 kilometer ligt. De speedcursus kan ook op de club waar je lid bent (of wordt). Dit uiteraard alleen na toestemming van het bestuur van die club. Aan het slot van de periode leg je het examen voor het Brevet A Motor bij EMVO of op je club.

Cursusdagen (vervallen):

  1. Een cursusdag: ‘bewuster modelvliegen’. De cursusleider/spreker komt naar je club en biedt een ochtend- en middagprogramma. Het ochtendprogramma omvat een introductie, gevolgd door toepasbare theorie, zoals o.a. veiligheid, de invloed van de wind, het gedrag van een model in de lucht, het opzetten en vliegen van een circuit, herkennen van een naderende overtrek, correctie daarop en het herstellen van ongewenste vliegtuigstanden. Ook kunnen onderwerpen op verzoek worden behandeld. ’s Middags wordt een en ander in de praktijk voorgedaan en beoefend. Bij slecht weer kan dat op de clubsimulator of op de door EMVO meegebrachte pc. Als de club over een beamer beschikt, kan iedereen gemakkelijk meekijken op het (daglicht-) scherm van EMVO. Minimaal aantal deelnemers: in overleg.
  2. Een cursusdag voor instructeurs. Ook bij deze cursusdag komt de cursusleider/spreker naar je club met een ochtend- en middagprogramma. In het ochtendprogramma volgt na de introductie toepasbare theorie, speciaal voor instructeurs: naast de hierboven (in cursus 5) genoemde onderwerpen o.a. ook soorten leerlingen, didactiek, standaardisatie en de vliegoefeningen voor het brevet. Ook kunnen onderwerpen op verzoek aan bod komen. ’s Middags wordt het geleerde in de praktijk beoefend. Bij slecht weer eventueel op de clubsimulator of op de pc van EMVO, al dan niet via een beamer en daglichtscherm. Minimaal aantal deelnemers: in overleg.

Watervliegen:

Nauwelijks een ‘cursus’ te noemen, maar wel heel leuk! pal naast ons clubveld ligt een vaart (10 minuten varen). En op vijftien minuten varen ligt ook een geschikt water om te watervliegen. EMVO biedt de mogelijkheid om daar eens aan te proeven, zonder dat je er vooraf dure investeringen voor hoeft te doen. Deze introductie bestaat desgewenst uit een gedeelte online op de simulator en een (of meerdere) praktijkdag (-en).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA   2013-2014 155

2014 sept-okt 001 (2)   2014 sept-okt 009 (2)

Ook alle praktijklessen zijn GRATIS, maar giften zijn altijd heel welkom, bijvoorbeeld voor de bewezen diensten. Daarvan wordt ook de Stichting Weeshuis Sri Lanka gesponsord.

fotos xperia 23-12-2013 069 (2)    fotos xperia 23-12-2013 072 (2)

brevet1  brevet 6.jpg