Vliegverhaal met moraal

Een vliegverhaal met een moraal

Door Hidde Kroese

Hidde 11-5-15 IJlst 2

Hallo allemaal!

Mijn naam is Hidde, ik woon met mijn vrouw in een mooi nieuw appartementje in Sneek en ben al een aardig eindje in de zeventig. Ik ben altijd al gek van de luchtvaart geweest en vroeger heb ik aan bemand zweefvliegen gedaan. Een jaar of twee geleden ben ik eens naar een modelvliegclub in de buurt gegaan, omdat modelvliegen mij ook wel een gave hobby leek. En ik werd meteen lid…

De eerste paar keer ging ik alleen kijken en kletsen. Een van die keren kwam ik Bald de Boer tegen en we raakten aan de praat. Bald wilde me graag verder helpen, maar helaas zegde hij zijn lidmaatschap van die club op. We hielden contact en kwamen al snel bij elkaar over de vloer. Bald woont maar een paar kilometer bij mij vandaan en dan ben je er op de fiets zo. Het duurde niet lang of Bald wist me lid te maken van een andere club, waar je zeven dagen per week kunt vliegen. Een probleem is alleen, dat die club op een uur rijden van onze huizen ligt. Dat kost naast de nodige reistijd ook nog veel geld aan benzine! Dat losten we op door met elkaar mee te rijden. Bald gaf me daar mijn eerste vlieglessen op het veld. Dat ging niet altijd goed hoor! Ik herinner me nog dat ik de Calmato van Bald loodrecht de grond in boorde en was daar redelijk van slag van, maar Bald nam direct de verantwoordelijkheid op zich. Hij zei dat hij tenslotte de instructeur was die mij verder liet gaan dan ik op dat moment aankon…

bb72  Zo ongeveer parkeerde ik hem, maar dan Total Loss…

Wekelijks ging ik daarna naar Bald om bij zijn modelvliegschool les te nemen op de simulator. Altijd heel gezellig en Bald hielp me ook telkens met het afstellen van mijn modellen, top! Wat ik ook deed, was een mogelijkheid vinden om dichterbij huis te vliegen en ik vond een bereidwillige boer. En daar begon ik te oefenen met mijn Super Cub LP van Horizon Hobby. Natuurlijk ben ik wel eens gecrasht (wie niet?), maar ondertussen heb ik toch maar mooi alweer meer dan 300 vluchten solo gemaakt!

hidde 17-10-15 13

Dit ben ik met mijn kleindochter Anouk op 10 oktober 2015, de dag waarover dit verhaal gaat…

Op zaterdag 10 oktober 2015 ging ik met mijn kleindochter Anouk naar een weiland bij het Sneker meer, om een paar vluchtjes te maken met die Super Cub LP. Twee mooie vluchten gemaakt met evenzovele redelijke landingen. Anouk maakte de foto’s.

hidde 17-10-15 04

Start van de eerste vlucht van de dag. Mijn auto staat daar toch wel veilig?

hidde 17-10-15 05  hidde 17-10-15 09

hidde 17-10-15 10  hidde 17-10-15 06

Twee mooie vluchten gemaakt met evenzovele redelijke landingen…

hidde 17-10-15 14

Anouk maakt een Selfie van ons, terwijl ik sta te sturen…

Bij de derde vlucht ging het mis! Na een redelijk goede start met een veel te ruime vrij lage bocht kreeg de vrij krachtige wind teveel invloed op mijn stuurkunde! Het toestel raakte ook te ver weg om nog goed te kunnen zien wat de vliegstand was. Daar kwam nog bij dat het vliegtuig precies voor de laagstaande zon langs vloog. Dus toen ging het faliekant mis!

Moraal van het verhaal: gebruik te allen tijde je zonnebril, vlieg niet te grote circuits en houd vooral hoogte (dingen die ik Bald al zo vaak hoorde zeggen)! Ik ga de Super Cub weer opbouwen. En ik heb al telefonisch contact met Bald gehad: hij gaat mij erbij helpen. Inmiddels heb ik zelfs al een servo en wat klein spul bij hem op kunnen halen!

Het was toch maar mooi mijn 340ste vlucht!

(Naschrift redactie: ook altijd een pet met zonneklep gebruiken, en knijp één oog dicht tot je model voorbij de zon is, dat scheelt een gekleurde ‘vlek’ voor je ogen.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s