Dagje IJlst: mijn eerste vluchten!

Door Karol Wozniak

11 mei 2016. Vorige week een tweedehands modelvliegtuig gekocht. Je ziet zo’n vliegtuig en je denkt als volslagen beginner: “En nu?” Bij Bald volg ik al enkele weken de simulatievlieglessen op de Phoenix.

Je belt met je vlieginstructeur van de Phoenix simulator en die roept dan meteen “Kom Langs, kijken we samen even hoe een en ander in elkaar zit.” Na een goede afspraak (tevens het goede weer geregeld) ben ik naar IJlst getogen. Werd daar helemaal gezellig ontvangen door Bald en zijn echtgenote Gonnie. Na de koffie en lekker gebak en wat wederzijdse luchtige verhalen zijn we aan het werk geslagen. Hij heeft me de onderdelen van het vliegtuig nogmaals uitgelegd. De werking van een paar onderdelen uitgelegd en mijn technische vragen doorgenomen en beantwoord. De accu’s nagekeken en in orde bevonden. Het weer werkte perfect mee en dus werd het vliegtuig “gebonden” en helemaal gereed gemaakt om een eerste vlucht buiten te gaan maken.

Het was inmiddels lunchtijd en Gonnie heeft een heerlijke lunch neergezet. Heerlijk gegeten en we zijn vervolgens naar het vliegveld aan de overkant gelopen, gewapend met vliegtuig, zenders, accu’s en goed humeur. Uiteraard pet en zonnebril op.

14-07-2016 11

Bald is er klaar voor…

Tot mijn grote genoegen mocht ik aan de “lijn” (trainerkabel, red.) ook mijn eerste rondje vliegen met een vliegtuig van Bald. Wát een belevenis. Zo’n vliegtuig dat met een behoorlijk turbulentie de lucht ingaat en dan krijg je ineens de besturing van het toestel “over”. Wat is dat een belevenis voor een eerste keer. Na een circuitje gevlogen te hebben (en toen nog een) werd het toestel weer overgenomen en netjes op de landingsbaan neergezet door Bald. Daarna gezellig even keuvelen en toen werd het tijd om mijn eigen nieuwe vliegtuig de lucht in te jagen. Een nieuwe accu erin en wederom het zelfde spel.

Hier zie je dan ook dat Bald een perfecte instructeur is met een goed gevoel hoe ver je een leerling kunt loslaten en wanneer hij het op tijd moet overnemen. Was een geweldig ervaring zo’n eerste keer met een echt vliegtuig buiten vliegen, nadat je alleen maar op de Phoenix hebt gevlogen. De simulator heeft wel degelijk zijn nut, heb ik ontdekt. Niet alleen om de termen te leren en de theorie, maar het maakt je zekerder op het moment da je zelf mag vliegen. De lessen op de Phoenix sluiten perfect aan op het praktisch vliegen. Het voelt natuurlijk aan als je het vliegtuig buiten “over” krijgt. Bald , dank aan jou en Gonnie voor de geweldige dag met een ervaring in het buitenvliegen om nooit  meer te vergeten. Ik kan een ieder aanraden, die het modelvliegen als hobby wil gaan uitoefenen; begin met een goed simulatieprogramma op de computer, met een goede instructeur. Mijn instructeur kan ik zeer aanbevelen. Bald nogmaals; chapeau.

16-05-10 Karol 01

Karol Wozniak

Sim lessen bij Bald de Boer (modelvliegles.nl). Toekomstig lid van Vliegclub Phoenix IJlst en armc Apeldoorn http://www.armc.nl