Iets over ontvangers…

Door Wim Knevel (en Bald de Boer)

Bald, jij bent een bikkel, vliegen bij windkracht 5… Maar ik twijfel er niet aan dat het goed gaat. Jij bent toch degene die twijfelde aan niet originele ontvangers? LOL! Hieronder mijn uiteenzetting over die dingen…

Nee, ik zou zonder problemen zo’n ontvanger in een toestel drukken, ook in de duurdere. Technisch gezien is het namelijk heel eenvoudig om een ontvanger te maken en de chips die daarvoor gebruikt worden zijn universele chips wat inhoudt dat Spektrum ze gebruikt maar ook de Chinees op de hoek. De gevoeligheid van de chips is gelijk. Met ontvangers is het zo, dat als de ontvangst niet gestoord wordt door een obstakel en in het zichtveld van de zender is, het dan wel goed gaat. Dan is de signaalsterkte altijd boven een bepaald niveau en dat werkt prima bij slechte én goede ontvangers. Alleen zou ik geen duur model willen vliegen met zo’n ontvanger tijdens een festival of grootschalig gebeuren. Maar in alle andere gevallen, gáán met die banaan!

Voor de volledigheid, er is veel onduidelijk over de goedkope “Chinese” receivers (ontvangers) en de duurdere “eigen merk” receivers zoals bijvoorbeeld van Spektrum of Futaba. Wat is nu het verschil?

820657c0-ee63-45a8-8d70-1fc8686f0bf8

Zes kanaals, Spektrum compatible DSM2/DSMX, satelliet mogelijk, bij Banggood voor € 11,04…

Over receivers zijn boeken vol geschreven en het is onmogelijk dit in dit kleine stukje tekst te behandelen. Daarom moet ik mij wat vrijheden veroorloven en dingen weg laten. Het is dan ook de bedoeling dat dit wordt gelezen als een kleine, snelle introductie zonder technische ‘mumbo jumbo’.

Technisch gezien is het tegenwoordig vrij eenvoudig om een ontvanger te maken dankzij het gebruik van chips (Integrated Circuits, IC’s) waarin het merendeel van de ontvanger al is aangebracht. Deze chips zijn commercieel beschikbaar en worden door alle fabrikanten (de Chinese goedkope ontvangers en de grote merken) gebruikt. Daarin zit dus geen verschil. Bovendien worden beide in China geproduceerd… Dus ook daarin zit geen verschil.

Het verschil zit hem vaak in het stuk daarvoor zoals de antennes en HF versterking en die zijn bepalend voor de signaal-ruis verhouding. Ook daarna is er nog veel mogelijk op het gebied van decoderen van een signaal en hoe complex je dat wilt maken (lees ‘complex’ als snel en met foutcorrecties). Zo zal een Chinese ontvanger van 6 dollar vaak natuurlijk minder van kwaliteit zijn dan bijvoorbeeld een dure Spektrum ontvanger, hoewel je dat niet voetstoots kunt aannemen! Om dat zeker te weten zal je de ontvangers moeten doormeten en testen. Het kan immers zijn dat de Chinese goedkope ontvanger zelfs beter is, tenslotte zit de prijs bijna niet in de elektronica (productiekosten is centenwerk) maar in de nacontrole en de marge waar de fabrikant tevreden mee is, het distributie systeem enzovoort.

Algemeen gesproken is het zo dat als de ontvangst niet gestoord wordt door een obstakel en in het zichtveld van de zender is (ik heb het hier wel alleen over de 2,4Ghz ontvangers zoals wij die momenteel gebruiken), een Chinese ontvanger net zo goed presteert als een dure merkontvanger. Het verschil in kwaliteit komt naar voren zodra het signaal minder goed wordt ontvangen, vanwege een obstakel of als het vliegtuig buiten zichthorizon komt. Dit is bij ons meestal niet van toepassing, want je wilt immers graag je model blijven zien. Als je vliegt is 500 meter dus wel zo ongeveer het maximum. Alleen als je verder weg vliegt dan pak hem beet 500-600 meter, of tussen obstakels zoals bomen of gebouwen (of mensen!), dan zal je verschil merken.

Uitzondering zijn de goedkope Chinese mini ontvangers, die zijn echt alleen geschikt voor een sporthal of maximaal een voetbalveld. Deze zijn vaak snel te herkennen aan de afmeting (soms kleiner dan een stuiver) en dat ze vaak maar 1 klein antenne gemonteerd hebben. Overigens hebben de officiële merken ook vaak deze ontvangers en worden ze vaak aangeduid als zijnde geschikt voor park-flyers. Deze ontvangers offeren bereik op aan afmeting en gewicht. Over dit soort ontvangers gaat dit artikel dus niet, deze receivers zijn echt gericht op kleine afstanden.

Een ander punt is ‘ontvanger diversiteit’ en ‘overstuurbaarheid’. Als je vliegt in je eentje of met een klein aantal mensen, zal de ontvanger daar geen moeite mee hebben. Ga je echter vliegen op een event met 10-200 mensen tegelijk, dan wordt het andere koek. Dan moet de ontvanger onderscheid kunnen maken tussen jouw signaal en die vele andere signalen. En bovendien krijg je dan een tweede probleem: stel dat jij 100 meter van de ontvanger staat en je buurman 10 meter. Dan zullen goedkopere ontvangers door die buurman “dichtgedrukt” worden, hij overstemt als het ware met zijn signaalsterkte jouw signaal. Een bekend verschijnsel in de wereld van zendamateurs, wij noemden dat vroeger het “doodslaan” van een receiver. In dit soort dingen zit vaak het verschil tussen goedkope Chinese ontvangers en duurdere.

Aangezien dat soort situaties zelden tot nooit voorkomen bij de normale gemiddelde gebruiker, zal dit nauwelijks invloed hebben op de prestaties. En kunnen we vliegen met die goedkope Chinese dingen indien we dat willen. Alleen zou ik geen duur model willen vliegen met zo’n ontvanger tijdens een festival of grootschalig gebeuren. Maar in alle andere gevallen zou ikzelf zonder problemen een goedkope “knock off” plaatsen in een toestel, ook in een duur toestel.

Overigens heb ikzelf een Spektrum systeem en er zijn ontvangers van het merk Lemon die in allerlei testen en metingen hebben bewezen gelijkwaardig (en verbazingwekkend vaak beter) te presteren dan de “officiële” ontvangers, en dat vanaf 12 dollar voor een receiver. Komen er wel verzendkosten van 3 dollar bij, maar dan nog…….

Verder zijn er ook goedkope ontvangers van bijvoorbeeld mKron of RedCon (en vergeet Orange niet) die behoorlijk presteren. Lees altijd eerst de ervaringen van gebruikers door voordat je zo’n receiver gebruikt, dat geeft een hele goede indicatie van wat je kunt verwachten! En vergeet niet dat er ook receivers zijn van de “officiële” fabrikanten die het bar slecht doen….. die verhalen hoor je om de een of andere reden zelden.

Google maar eens op AR610 receiver om er maar eens een te noemen, daar is lang niet iedereen positief over….. Andere merken hebben ook soortgelijke producten waar problemen mee zijn. En om dit verhaal af te maken, de meeste mensen die een FrSky systeem hebben (dat wordt mijn volgende zender), die gebruiken bijna allemaal een goedkope Chinese ontvanger. De zender is immers ook van een chinees bedrijf en uiteraard de ontvangers ook. En de prijzen zijn navenant, zender vanaf 75 Euro (het topmodel kost 5oo Euro maar wat een geweldig ding is dat dan) en ontvangers vanaf een tientje. Elk voordeel heeft een nadeel, ondersteuning is vaak minder tot niet bestaand (je moet het van handleidingen en forums hebben), de software is vaak wat moeilijker te doorgronden maar de vrijheid die de software biedt, dat is ongekend (evenals de prijs). Deze mensen zie je ook niet massaal uit de lucht vallen, ondanks dat de ontvangers een fractie kosten van de “merk” receivers..

 

Instellen Failsafe…

Kortom, staar je niet blind op merk ontvangers maar kijk eens of een Chinese ontvanger niet voldoende is. Maar lees wel de reviews van die ontvangers (ook de merk ontvangers) en neem dan een weloverwogen beslissing. Ga er dus nooit blindelings van uit dat alleen een merkontvanger het beste is en de goedkopere Chinese receivers troep is! En laat je dit zeker niet aanpraten door andere mensen. Het is een bekend verschijnsel in de psychologie dat mensen hun eigen keuzes altijd verdedigen, ook tegen beter weten in. Probeer het, bevalt het dan is er geen enkele reden om voor wat anders te gaan!

Gáán met die banaan!