Staartrotor afstellen

Staartrotor (voorbeeld: Funcopter versie 2) afstellen en eventueel vervangen van tandwielen.

Door Karol Wozniak.

Staartrotor tandwielen vervangen, tandwieltjes kopen bijvoorbeeld bij Verspaget in Eindhoven.

Kijken hoe het in elkaar zit. Nog een keer kijken.

Staartrotor afstellen.

Headlock gyro: de neus van de heli blijft een kant op gaan. Dus als je zijdelings vliegt blijft dat zo. Normal of rategyro: bij een plotselinge schok of ruk aan de staartrotor blijft de neus in de zelfde richting gaan, maar langzaam zal hij in de richting van de wind draaien.

Beginnen bij servo linkage. Staat de hevel op 90 graden? Loopt de aansturing van de staartrotor heel soepel zonder weerstand ? Ook het heveltje. Zit alles goed vast in het huis. Nergens speling? Zet de staart servo netjes in de middenstand. Controleer de draai-inrichting van de staartrotorbladen.

Zet de gyro in Headlockmodus.

Stel de maximale uitslag (de limits)van de staartrotobladen in met knopje ATV op de gyro. Originele Futaba gyro tape gebruiken en geen Tesa (zakt in op den duur).

Dan ga je vliegen met de stand Rate-gyro: vervolgens kun je de gevoeligheid van de gyro terug regelen met de sub-trim gain op je zender om het zwaaien te stoppen. Met de gewone trim op de zender details afstellen. Stel eventueel naar behoefte op de zender in voor:

Hoveren Vrij vliegen
Nick=pitch-as elevator Expo 30 en Travel 70 Travel 100
Roll-as = Aileron Expo 30 en Travel70 Travel 100
Tail rotor = rudder Travel 60 Travel 100

 

Dus: hoveren Expo 30 en travel 70 voor elevator-as. Expo 30 en travel 70 voor de aileron-as en Travel 60 voor de staartrotor. Voor het vrijvliegen mag travel over de hele lijn op 100.